Hvorfor er det så vanskelig å endre atferd?
Woman walking though the forest at sunset.

Hvorfor er det så vanskelig å endre atferd?

Emma og Eirik studerer atferdsanalyse på HiOA og har vært på praksis hos GROW denne høsten (2016) og har skrevet dette blogginnlegget. Takk for alle bidrag til å øke forståelsen rundt atferd og atferdsøkonomi, og lykke til videre med studiene!

******

Hvorfor er det så vanskelig?

Hvorfor er det så vanskelig å få til en langvarig atferdsendring? Hvorfor sier jeg ikke ”Hei” til kunden som kommer inn i butikken? Hvorfor bidrar jeg ikke på ledermøtene?

Jeg vet godt at jeg burde spise mindre sjokolade, trene mer, levere litt bedre resultater på jobb og lese litt mer pensumlitteratur. Jeg burde også lese jevnt gjennom hele året for å sikre meg gode resultater på eksamen, men likevel viser det seg at jeg ikke gjør det i praksis.

Selv om jeg vet hva jeg burde gjøre, så gjør jeg det ikke. Jeg vet at det vil lønne seg i lengden, men det er for mange andre fristelser på veien.

Trening

La oss bruke trening som eksempel. Emma ønsker å komme i bedre fysisk form, men så langt har forsøkene vært forgjeves. Tidligere forsøk er preget av at hun øker antallet treningsøkter over en eller to uker, men så dabber det av igjen.

Sett i et atferdsanalytisk perspektiv vil vi gjerne si at å trene ikke ”lønner seg”, eller at Emma ikke kommer i kontakt med forsterker. Vi antar at sosiale forsterkere er effektive for å opprettholde Emmas trening. Hvordan kan vi forsterke atferden frem til den kommer i kontakt med opprettholdende sosiale forsterkere som; ”Herregud så sprek du er!” eller ”Du ser utrolig bra ut. Har du gått ned i vekt?”? Eller eventuelt frem til Emma ser resultatene av treningen selv og dette kan fungere som en forsterker.

Hva med næringslivet?

Vi kan forestille oss lignende utfordringer i arbeidslivet. Vi vet, for eksempel, at det er viktig å henvende seg til kunder når de kommer inn i butikken, vi har god oversikt over hvilke faktorer som skaper mersalg og vi utvikler gode strategier for utvikling av organisasjoner. Hvorfor er det slik at det er så vanskelig å gjennomføre i praksis? Og hva er det som gjør at noen lykkes? På samme måte som med Emmas trening, så må ny atferd ”lønne seg”.  Spørsmålet er hvordan vi skal bruke dette i arbeidshverdagen.

Rita Furan skrev i et tidligere blogginnlegg at butikkledere har store utfordringer med at omsetningen går ned når de drar hjem, og viser til stor variasjon mellom de ansatte. Hvis butikken vet hva som er beste praksis, hvordan skal vi hjelpe alle ansatte i riktig retning? Kan vi legge til rette betingelsene slik at alle ”tjener på” å trekke samme vei? Og ikke minst; Hvordan skal vi lykkes med en varig atferdsendring? Utrolig vanskelige og spennende problemstillinger, som garantert virker kjent for mange.

Må «lønne» seg mer

Det koster å endre atferd. Man må gjøre ting annerledes, ut av komfortsonen og det er ikke like behagelig som å fortsette i samme spor. Det enkle svaret til atferdsendring blir derfor at det må ”lønne seg” mer enn det gjør hvis man fortsetter i samme spor. Forsterkerne må ofte være kunstig i starten. Gjerne i form av ros, belønning, premier, oppmerksomhet og så videre.

Senere er selvfølgelig målet at atferden skal opprettholdes av naturlige forsterkere. Kanskje ved at man ser resultatene, får annerkjennelse eller føler at man er en viktig del av fellesskapet. Her kan det være store individuelle variasjoner. Derfor blir det ”det enkle svaret” likevel så komplekst. Fordi man må ta høyde for forskjellige erfaringer, læringshistorie og så videre.

Vi er enda i starten av et langt studieløp, og har nok betraktelig flere spørsmål enn svar. Likevel ser vi at atferdsvitenskapen potensielt har mye å bidra med, og gleder oss til å lære mer.

 

Emma Nilsson og Eirik Engelsen,
Bachelor i læringspsykologi med vekt på atferdsanalyse HiOA