Corona: Kan nudging bidra til å forebygge smitte?

Corona: Kan nudging bidra til å forebygge smitte?

Vår hverdag i GROW er nå preget av hjemmekontor, skype-møter og usedvanlig god lunsj (i hvert fall hos meg). Jeg skal ærlig innrømme at de små tingene bidrar positivt til en ellers småisolert hverdag. Selv forsøker jeg å leve tilnærmet normalt ved å stå opp tidlig, sørge for å få trent og sette av dedikert arbeidstid hver dag. Foreløpig fungerer det greit, men du skal ikke se bort i fra at vi må ta opp igjen den tråden senere.

Er nudging coronas verste mareritt?

For en ukes tid siden publiserte vi et blogginnlegg skrevet av Joakim Hafsås hvor han påpekte at dagens situasjon er en gylden mulighet til å benytte seg av kunnskap fra atferdsvitenskapen i praksis. Sjeldent står vi ovenfor så store endringer som krever at utrolig mange mennesker må leve litt annerledes. En betydelig stor gruppe mennesker må forholde seg til nye arbeidsrutiner, hygienetiltak og generelt en ny livsstil. Som Joakim påpekte, er det nå denne kunnskapen virkelig kan hjelpe oss.

Interessant nok, leste jeg også i går at man i Storbritannia benytter seg av nudging i tiltak for å bekjempe coronasmitten. Hvis du er spesielt interessert kan du lese litt mer om det her. Forhåpentligvis publiseres det mer informasjon om dette i tiden som kommer.

Rundt oss florerer det med informasjon om den merkelige situasjonen vi er i og som alltid forsøker vi se med atferdsvitenskaplige øyne på det som foregår. Innimellom alle andre prosjekter har vi derfor satt oss ned og tittet på hvordan nudging kan bidra i bekjempelsen av corona og dets spredning (#atferdsnerder).

Ulike strategier

Mennesker har utvilsomt ulike strategier for å håndtere usikkerheten og stresset de er utsatt for om dagen. Noen handler toalettpapir, andre kjøper munnbind og mange hamstrer mat. Uansett er eksperter verden over enig om at at gode rutiner for hyigene og delvis isolasjon er nøkkelen for å løse denne utfordringen på en god måte. God gammeldags håndvask der altså..

Gode råd fra Folkehelseinstituttet

Vaner som forebygger smitte fra Folkehelseinstituttet

Her i Norge har Folkehelseinstituttet sammen med flere andre statlige instanser har vært ute med tydelige og konkrete råd om hvordan enkeltpersoner kan bidra til å forebygge smitte. De kommer med følgende anbefalinger:

  1. Bruk papirlommetørkle eller host i albukroken.
  2. Vask hendene grundig.
  3. Benytt hånddesinfeksjon hvis håndvask ikke er mulig.

En MIT studie fra 2019 konkluderte med at hvis 60% av alle reisende ble litt flinkere på håndhygiene, så kunne man redusere smittespredning med opptil 70%. Interessant lesning i disse tider.

Tydelige og konkrete tiltak som dette er tilsynelatende lett å implementere, åpenbart viktig og jeg er mektig imponert over alle som rask har snudd på femøringen for å tilpasse seg. Hvis du likevel kjenner at det «lugger» litt og trenger noen tips til hvordan du kan finne din indre vaskebjørn, så er du på rett sted (i følge.. meg selv).

Men før vi går videre, så kan vi godt gjøre et lite tankeeksperiment. Hvis du skal være helt ærlig. Hvor ofte vasker du deg egentlig på hendene etter å ha vært på toalettet?

Vi bare lar den henge i luften.

Intensjon vs. handling

Jeg tror ikke utfordringen ligger i mangel på kunnskap eller generell vilje, men at det finnes et gap mellom det vi tenker og det vi faktisk gjør; vår atferd. Det er de samme mekanismene som styrer når jeg legger meg, hvorvidt jeg trener og hva jeg spiser. Intensjonen min er alltid god, men jeg kan ikke med hånden på hjertet si at jeg alltid følger den gode intensjonen. Både meg og Joakim er eksempelvis opptatt av trening og ønsker å komme i bedre form. Likevel havner vi titt og ofte på sofaen med potetgull og Smash i stedet.

Gammel vane vond å vende

Det er ingen hemmelighet at det kan være utfordrende å endre atferd og sett i et evolusjonært perspektiv gir det mening. Historisk sett har det vært mer fornuftig å gjøre det som beviselig bidrar til din overlevelse i stedet for å teste noe nytt.

«Men slik har vi jo alltid gjort det»

Sagt eller tenkt av alle..

Derfor, hvis du ikke tidligere har etablert vaner knyttet til, for eksempel, håndvask trenger du kanskje et lite «dult» for å komme i gang. Heldigvis finnes det utallige eksempler på nudging i arbeidslivet som kan benyttes i disse coronatider. Og igjen, med dagens situasjon har det vel aldri fantes noe bedre tidspunkt å forsøke seg på litt nudge design.

Før du starter

Når vi utvikler og lager nudge tiltak følger vi grovt sett en mal som inneholder fire ulike elementer. Før vi starter på disse, så operasjonaliserer eller konkretiserer vi for å finne ut hvilken spesifikk atferd vi ønsker mer eller mindre av. Hvis du ønsker å vite mer om dette, så kan du lese dette innlegget.

Enkelt, attraktivt, sosialt, tidsriktig

Etter vi har konkretisert og funnet hvilken atferd vi skal nudge følger vi denne strukturen:

1) Kan vi gjøre det lettere?
2) Kan vi gjøre det mer attraktivt?
3) Kan vi knytte det til noe sosialt?
4) Kan vi sørge for at tiltaket kommer til riktig tid?

Nudging for bedre håndhyigene

Som nevnt (og som alle sikkert har fått med seg 100 ganger i løpet av den siste uken) er noe av det viktigste vi kan gjøre å sikre god håndhygene. Vi burde vaske hendene våre grundig, oftere og benytte antibac hvis dette ikke er mulig. Under følger ulike tips, eksempler og råd du kan benytte deg av og teste i corona-hverdagen.

1) Kan vi gjøre det enklere?

Mennesker har en tendens til å gjøre det som er enkelt, standard eller veldig lett tilgjengelig. Spørsmålet er om vi kan forenkle håndvask ved å fjerne hindringer eller ved å forenkle budskapet. Ta en titt på bildet til høyre. Ville du ikke sagt at de små røde prikkene på bakken gjør det lettere å holde riktig avstand?

Utilgjengelig

På Gentofte Sykehus har de gjennomført et spennende nudge tiltak for å øke antall besøkende som bruker håndsprit og desinfiserende midler. Et av tiltakene de har implementert er strategisk plassering av dispensere rundt på flere avdelinger. Tidligere har disse vært lokalisert inne på de ulike rommene over vasken, men man innså at disse var for utilgjengelig. Spesielt for besøkende.

Plassert ved inngangen

Ved å blant annet plassere dispensere ved inngangen til avdelingen har man gjort det mye lettere for besøkende å benytte seg av disse. De er tydelig synlig for alle som kommer gående og mye mer tilgjengelig enn dispenserne som henger på rommene. En veldig enkel og effektiv måte å øke sannsynligheten for at man benytter seg av disse.

2) Kan vi gjøre det mer attraktivt?

På Gentofte Sykehus har de også hengt opp et rødt skilt ved håndspriten med mål om å trekke oppmersomhet mot stativene. Ta en titt på illustrasjonen lenger nede.

Jeg leste også om et annet kult nudge tiltak for noen uker siden. I et forsøk for å få barn til å bli flinkere å vaske hendene laget man såpestykker med noe attraktivt inni. Det kunne være litt penger, en leke eller noe annet barna syns var kjekt. Hver gang barna vasket hendene kom de litt nærmere leken i midten. Tror du dette kunne fungert med dine barn?

Pepsi Max Nudge

Jeg sitter allerede og leker med tanken på hvordan man kunne gjennomført dette og lignende tiltak andre steder. Når GROW-kontoret åpner igjen skal jeg fikse såpestykker med Pepsi Max og kan garantere 100% sikkert at både Heidi og Thea vasker hendene (desperat). Meg selv inkludert, hvis jeg skal være ærlig.

3) Kan vi knytte det til noe sosialt?

Som Aristoteles sa og mange etter ham har påpekt, «Man is by nature a social animal». Vi påvirkes i stor grad av omgivelsene rundt oss og en betydelig del av dette er bestående av andre mennesker. Derfor ser vi at å synliggjøre hva flertallet gjør, benytte ulike nettverk og oppmuntre til forpliktelser mellom mennesker er effektivt.

Gentofte Sykehus forebygger smitte.
Ved å implementere enkle nudge strategier har Gentofte Sykehus klart å forbygge smitte.

La oss ta turen tilbake til Gentofte Sykehus. I tillegg til strategisk plassering og et skilt som stjeler oppmerksomhet, har de også knyttet skiltet til noe sosialt. De har skrevet på teksten «Her bruker vi håndsprit for å beskytte dine kjære». Disse tre små endringene resulterte i at 67% av de besøkende brukte håndsprit (tidligere 3%).

«Alle andre gjør det»

Det er ulike mekanismer som spiller inn her. «Her bruker vi» signaliserer at normen er å bruke håndsprit og subtilt forteller man egentlig folk at «alle andre gjør det». Dette er små faktorer vi vet har innvirkning på menneskers atferd. Teksten «For å beskytte dine kjære» er knyttet til noe besøkende er opptatt av. Dette kommer vi tilbake til om litt.

Et annet eksempel

For noen måneder siden gjennomførte vi et nudge prosjekt på Nationaltheatret i Oslo. Vi ønsket å se om vi kunne «dulte» folks atferd bare ved å demonstrere hva flertallet gjorde. Ved å visuelt fremstille hva andre hadde valgt klarte vi å øke forekomsten av atferden vi ønsket ganske drastisk. Ta gjerne en titt på filmen.

Knytte det til noe folk er opptatt av

Det kan også være lurt å knytte tiltaket til noe menneskene rundt deg er opptatt av. Utrolig mange finurlige nudge løsninger tar høyde for og er tilpasset det folk bryr seg om. Si at du, for eksempel, jobber i bilbransjen. Da er det nærliggende å anta at dine ansatte og kolleger er opptatt av biler og ulike bilmerker. Ta en titt på bildet til høyre – tror du det kunne fungert?

Kan også gi motsatt effekt

Dette er en kort digresjon, men likevel viktig å få frem. Fordi tendensen til å gjøre som alle andre er så sterk kan man spørre seg hvilken påvirkningskraft media og myndigheter har i disse tider. VG melder blant annet om kaos tilstander i butikkene hvor folk hamstrer og NRK gjør det samme, Dagbladet skriver at munnbind rives vekk fra apotekene og øverste myndighet på folkehelse i USA har publisert «STOP BUYING MASKS» på Twitter. Hva tror du det kan føre til? #tankekors

Heldigvis kan vi benytte oss av denne kunnskapen til å gjøre tilpasninger slik at tiltakene vi implementerer «treffer» bedre. Det er utrolig hva mennesker kan få til i fellesskap med andre, men da må vi sørge for å fremheve dette.

4) Kan vi sørge for at tiltaket kommer til riktig tid?

Da er vi tilbake til siste det punktet. Tenk gjennom når nøkkelpersoner er mottakelig, hva som er den umiddelbare konsekvensen av handlingen og hvordan man eventuelt kan hjelpe med planlegging av atferden.  

Hundenavn

IF forsikring har lagt inn en velplassert og gjennomtenkt nudge med tanke på tidsriktighet. På nettsiden sin har de en oversikt over de mest populære hundenavnene. Når folk har kjøpt hund, leter etter navn på nettet og havner på nettsiden deres, så treffer de perfekt på når kunden er mottakelig. Genialt, ikke sant?

Smitteforebygging

Tenk gjennom om det finnes noe tidspunkt «dulten» bør treffe, hvor nøkkelpersoner er mer mottakelig. Det kan være når de ankommer lokalet, i det de skal flytte seg fra et rom til et annet eller på spesifikke tidspunkter gjennom dagen. Det hele avhenger av hvem man ønsker å nudge og kanskje spesielt hvilken spesifikk atferd man skal påvirke.

5) Bonus tips

Lag en plan

I tillegg, hvis man har muligheten til det så anbefaler vi å lage en plan for gjennomføring av ønsket atferd og hvordan målet skal nås. Hvis det er ansatte som skal bli flinkere på håndhygiene for å forebygge smitte, så må de være med i planleggingen. Sannsynligheten for gjennomføring øker hvis man lager en plan for hvordan det skal gjennomføres og øker enda mer hvis nøkkelpersoner er involvert.

Banalt?

Det virker kanskje banalt og enkelt, men er beviselig veldig effektivt for å styre atferd på riktig vei. Å skrive ned når og hvordan noe skal gjøres øker sannsynligheten for at det faktisk blir gjort. Hvis du supplerer dette med feedback på utførelse av ønsket atferd, så begynner vi virkelig å snakke. Geller og kollegaer klarte, for eksempel, å doble antallet ansatte som vasket hendene sine i kantinen på et universitet ved å gi feedback på prestasjon hver dag. Man skal ikke undervurdere effekten av dette!

I disse hjemmekontor tider har vi også virkelig fått maksimalt ut av tjenester som Trello. Hver dag lager jeg lister over gjøremål, flytter gjøremålene over i «ferdig» boksen og får tilbakemeldinger på det jeg gjør. Super effektivt (og utrolig tilfredsstillende)!

Nysgjerrig på flere eksempler?

Hvis du er nysgjerrig på flere eksempler og gode innspill til hvordan du kan implementere nudge strategier, så er du hjertelig velkommen til å ta en titt her. Du kan også kontakte meg direkte eller sende oss en melding, så skal vi oppdatere deg på våre blogginnlegg i fremtiden.

Skrevet av
Eirik Engelsen
Konsulent og partner i GROW
Følg på LinkedIn

Eirik Engelsen

Dette innlegget har èn kommentar

  1. Anonym

    Dette var interessant!

Legg igjen en kommentar