Alternative påskenøtter til en alternativ påske!

Alternative påskenøtter til en alternativ påske!

Ja, så ble det slik i år. Det blir ingen hyttetur, after-ski eller påskeskirenn (i hvert fall ikke med alt for mange påmeldte), men PÅSKE det skal det bli uansett. Er dere som oss, så ligger vel alt av både brettspill og quiz-bøker på hytta, så som en liten hjelp til å sette påskestemningen tenkte vi å dele ut litt hjernetrim; noen «nøtter» dere kan bryne dere på.

Oppgave 1

Påskeegg og påskemarsipan koster tilsammen 110 kroner. Påskeegget koster 100 kroner mer enn påskemarsipanen.

Hva koster påskemarsipanen?

Oppgave 2

Julie går siste året på ingeniørstudiet ved NTNU. Hun leste flytende da hun var fire år.

Hva er karaktersnittet hennes?

Oppgave 3

Trekker du en hvit ball vinner du 10.000,-. Hvilken av urnene under vil du trekke fra?

Oppgave 4

Påstand: Alle kort med bilde av Eirik har oransje bakside.

Hvilke to kort bør du snu for å finne ut om påstanden er sann eller ikke?

Oppgave 5

Du er en del av crewet på et romfartøy og det er planlagt at dere skal møte hovedskipet på den opplyste siden av månen. På grunn av mekaniske problemer blir dere imidlertid tvunget til å lande ca 200 kilometer fra møtestedet. Dere krasjlander og i sammenstøtet blir mye av utstyret om bord skadet. Fordi deres overlevelse avhenger av å nå hovedskipet, må de viktigste gjenstandene som ikke er ødelagt prioriteres før den lange turen.

Nedenfor er det listet opp femten gjenstander som er intakt og uskadet etter landing. Deres oppgave er å rangere hvor viktig disse er i forhold til å suksessfullt gjennomføre den 200 kilometer lange turen over månen. Plasser tallet 1 ved den viktigste gjenstanden, nummer to ved den nest viktigste og så videre til nummer 15 som er minst viktig.

Oppgave 6 og 7

Noen av oppgavene vi her har benyttet er hentet fra Daniel Kahneman sin bok Tenke, Fort og Langsomt. I boken beskriver Kahneman at vi tenker i to ulike systemer: System 1 er raskt og kan anses som en slags autopilot. System 2 er langsomt og det vi benytter når vi analyserer. Bildet under belyser tydelig forskjellen på de to systemene våre: System 1 oppdager raskt at de to tårnene er like høye, men bygget av forskjellige former. Men for å finne ut av hvor mange kuber det er i tårnet til venstre eller finne ut hvor høyt tårn man kunne ha bygget med kubene i midten, må man benytte System 2.

System 1 kan nedenfor med enkelthet se at bordene har ulik lengde og bredde. Men har de egentlig det?

Fasit/forklaringer

Oppgave 1
Påskemarsipanen koster 5,-. Folk har en tendens til å svare 10.

Oppgave 2
Det har man ikke nok informasjon til å si noe om. Folk har en tendens til å gjette over snittet, som følge av ulike varianter av tilgjengelighetsheuristikk.

Oppgave 3
Folk har en tendens til å velge urnen med 50/50 som følge av usikkerhetsaversjon. I realiteten er sannsynligheten for å trekke hvit lik fra begge urnene.

Oppgave 4
Folk har en tendens til å svare 2. og 3. som følge av Confirmation Bias. Vi søker å få bekreftet at påstanden er sann. Men dette avkrefter jo ikke om det også er et bilde av Eirik på fremsiden av det lyseblå kortet. Vi burde heller søke å motbevise påstanden. Ved å snu 2. og 4.

Oppgave 5

God påske fra GROW-gjengen!

Legg igjen en kommentar